Asunnon ostaja: tarkista nämä asiat taloyhtiöstä

1. Mitä remontteja taloyhtiöön on tehty? Remonteista tulisi myös tietää, missä laajuudessa niitä on toteutettu. Isännöitsijäntodistuksessa saattaa olla maininta putkiremontista tai julkisivuremontista, mutta onko julkisivujen osalta esimerkiksi uusittu ikkunat ja katto, vai pelkästään kunnostettu julkisivurappauksia? 
 
Laajuus kertoo siitä, onko remontteja tarpeellista uusia lähitulevaisuudessa. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, onko taloyhtiössä mahdollisesti jätetty tekemättä joitakin remontteja, joita siihen olisi ikänsä puolesta pitänyt toteuttaa.
 
2. Tulevat remontit. Tarkista erityisesti pitkän tähtäimen suunnitelma, jossa pitäisi olla maininta suunnitteilla olevista remonteista. Hintavien, lähivuosina toteutuvien remonttien tulee näkyä asunnon myyntihinnassa.
 
3. Mitä taloyhtiö omistaa? Tällä on vaikutusta osakkaiden maksamaan vastikkeeseen. Mitä enemmän omistuksia, sitä pienempi vastike.
 
 
4. Rappukäytävien siisteys. Kannattaa käydä tarkastamassa myös kellari- ja muut yleiset tilat sekä tutustua taloyhtiön piha-alueeseen. Niiden siisteys antaa osviittaa siitä, miten taloyhtiöstä pidetään huolta.
 
5. Toimintakertomuksen osalta ostajan on hyvä olla tietoinen, onko taloyhtiössä meneillään riitoja tai mahdollisia ongelmia, kuten asunnon pakkolunastus tai käynnissä oleva oikeusjuttu. Toimintakertomuksella mainittuihin asioihin saattaa löytyä luonnollinen selitys, mutta taustat on syytä tarkastaa taloyhtiön edustajalta tai kiinteistönvälittäjältä. 
 
6. Muista myös katsoa, onko yhtiöjärjestyksessä mainintaa lunastuslausekkeesta. Siitä voit lukea lisää blogikirjoituksestamme.
 
Yllä mainituista kohdista ykkönen ja kakkonen ovat asunnon ostajan kannalta tärkeimmät. Turvallista asuntokauppakevättä kaikille!