Viisi vinkkiä kiinteistön ostajalle

1. Rakennuksen kunto on kaiken a ja o. Ennen ostamista kannattaa tutustua huolellisesti kuntotarkastukseen. Mikäli tarkastusta ei ole tehty, se kannattaa teettää. Tutustu myös talon huolto- sekä remonttihistoriaan ja tutki asioita pintaa syvemmältä etenkin, mikäli kiinteistö ei ole tuoreimmasta päästä. Ostajan kannattaa myös tiedustella, onko remontit tehty amattilaisen vai kiinteistön omistajan toimesta.
 
2. Vanhassa talossa kannattaa luottaa omiin aisteihinsa. Niin sanottu “vanhan talon haju” on monesti jotain ihan muuta kuin asiaan kuuluvaa. Myös mahdollisiin tuholaisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Näkyykö kiinteistössä esimerkiksi paljon muurahaisia tai löytyykö jostakin hiirenpapanoita?
 
3. Onko kiinteistö salaojitettu? Kaikissa vanhoissa taloissa salaojia ei ole, mikä ei ole hyvä juttu. Ostaja voi varmistua salaojista sekä tiedustelemalla niistä myyjältä että tarkastamalla, onko näkyvissä salaojakaivoja tai -putkia. Salaojat tulisi lisäksi huoltaa/puhdistaa vuosittain.
 
 
4. Miten kiinteistön omistaja on pitänyt huolta kodin laitteista? Tämä saattaa antaa hieman osviittaa myös siihen, miten kiinteistöä on ylipäätään huollettu vuosien varrella. Esimerkiksi ilmalämpöpumppu ja koneellinen ilmanvaihto tulee huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti, ohjekirjassa annettujen ohjeiden mukaisesti.
 
5. Ostajan kannattaa tarkastaa myös kiinteistön rajat. Niihin harvemmin tutustutaan riittävän hyvin, ja ne ovat yksi riidan aihe asuntokaupoissa. Aitoja ei aina ole rakennettu omalle puolelle, vaan ne voivat olla myös naapurin tai kaupungin puolella. Olemassa oleva aita ei ole aina suora mittari siitä, missä raja todellisuudessa kulkee.