Vuodenvaihde pudottaa mätiä omenia pois kiinteistönvälitysalalta
1.1.2016 voimaan astuva lakimuutos edellyttää, että kiinteistönvälitystoimistoissa tulee jatkossa olla vähintään puolella välitystyötä tekevistä LKV-tutkinto. Tähän saakka LKV-tutkintoa on edellytetty vain toimiston vastaavalta hoitajalta.
Lakimuutos tarkoittaa joillekin toimistoille kiireistä syksyä, kun henkilökuntaa yritetään paniikissa kouluttaa, jotta lainsäädännön vaatimukset täyttyvät. Lakimuutos tulee väistämättä myös tarkoittamaan sitä, että epäpäteviä henkilöitä tippuu pois alalta. LKV-kokeesta läpi pääsee kerrallaan vain 30-40 prosenttia kokeeseen osallistuneista. Näin ollen osa välitysliikkeistä on vuodenvaihteessa siinä tilanteessa, että LKV-kokeen reputtaneita ei voida enää työllistää välitystehtäviin.
Itse koen lakimuutoksen tervehdyttävän välitysalaa erittäin tervetulleella tavalla. Esimerkiksi syyskuun lopussa uutisoitiin kiinteistönvälittäjän sekä asunnon myyjän yhdessä salanneen ostajalta talon kosteusvauriot, jotka olivat tulleet ilmi kuntotarkastuksessa. Kuntotarkastus oli lisäksi suoritettu hyvin ylimalkaisesti, ja tarkastaja oli laskuttanut siitä vain murto-osan asiantuntevasti toteutetun tarkastuksen hinnasta. Tässä saamme taas hyvän muistutuksen siitä, että halvalla ei todellakaan saa aina parasta. Asuntokaupoilla näennäiset säästöt saattavat kostautua jälkikäteen merkittävinä ja yllättävinä kustannuserinä.
Kukaan asiantunteva sekä pitkään alalla toiminut välittäjä ei voi toimia edellä mainitulla tavalla. Välitystyötä ei yksinkertaisesti voi tehdä epärehellisesti ja taitamattomasti vuosikausia putkeen. Pitkässä juoksussa käy väistämättä niin, että sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Kun välittäjän valintakriteerinä käytetään halvan palkkion sijasta LKV-pätevyyttä sekä välitysalalta kerättyä kokemusta, todennäköisyys löytää pätevä välittäjä kasvaa merkittävästi.
Välittäjän näkökulmasta tuntuu välillä suorastaan absurdilta, että ihmiset pyrkivät säästämään asuntokauppoja tehdessään esimerkiksi käyttämällä epäpätevää kuntotarkastajaa tai kiinteistönvälittäjää. Onhan kyse kuitenkin lähtökohtaisesti ihmisten suurimmasta varallisuudesta ja sen hoitamisesta.