Miten valitsen kiinteistönvälittäjän?

Tutkimusten mukaan yksi tärkeimmistä valintakriteereistä on välitysliikkeen tunnettuus, kun kuluttajat valitsevat kiinteistönvälittäjää. Toisin sanoen moni kuluttaja valitsee välittäjän tämän mainoksiin laittamien eurojen perusteella. Ottaen huomioon, että asuntokauppa on monelle elämän suurin taloudellinen sitoumus, kiinnittäisin huomion myös muihin tekijöihin kuin tunnettuuteen, vaikka se varmasti viestii monelle asiakkaalle turvallisuudesta ja laadusta.

Asuntokauppaa säädellään lainsäädännöllä, joka kiinteistönvälittäjän tulee tuntea läpikotaisin. LKV-pätevyyden eli alan ammattitutkinnon tulisikin olla yksi tärkeimpiä kriteereitä välittäjää valittaessa. Vertauksen vuoksi voisi kysyä, antaisitko valelääkärin leikata sinut, vai antaisitko terveytesi mieluummin lääketieteen tutkinnon suorittaneen ammattilaisen käsiin? Asuntokaupassa on toki kyse vain materiasta eikä terveydestä, mutta koska asuntokauppaan liittyy satojentuhansien eurojen sitoumuksia, ammattitutkinto ja sen avulla hankittu pätevyys alalle on tärkeä valintakriteeri.

Välittäjällä tulee olla hyvät vuorovaikutus- ja myyntitaidot sekä kyky toimia erilaisten ihmisten kanssa. Välittäjän tulee myös antaa luotettava vaikutelma itsestään. Oman kodin välittäjäksi kannattaa valita henkilö, jonka kanssa omat henkilökemiat toimivat hyvin ja jolta voisi itsekin kuvitella ostavansa asunnon.

Kiinteistönvälittäjän tulee myös tuntea ajantasainen markkinatilanne sekä alue, jolta asuntoa ollaan myymässä. Hyvä kiinteistönvälittäjä perustaa hinta-arvionsa asunnon erityspiirteiden lisäksi alueen toteutuneisiin kauppahintoihin mutu-tuntuman sijaan puhumattakaan siitä, että välittäjä vedättää asiakasta antamalla hänelle todellista korkeamman hinta-arvion houkutellakseen asiakkaan solmimaan toimeksiantosopimuksen. Välittäjältä kannattaakin kysyä, mihin hinta-arvio perustuu, ja välittäjää voi myös pyytää näyttämään alueen kauppahintatilastoja.

Välittäjän tulisi myös perehtyä kohteeseen huolellisesti muun muassa kysymällä asukkaalta lisätietoja asunnosta sekä taloyhtiöstä. Luotettavaa hinta-arvioita ei voi tehdä ilman kunnollisia pohjatietoja asunnosta.

Välittäjältä kannattaa lisäksi selvittää, miten tämä aikoo markkinoida asuntoa. Yleensä asunto laitetaan esille netin asuntoportaaleihin (muun muassa jokakoti.fi) sekä välittäjän omille kotisivuille. Mahdollisesta lehti-ilmoittelusta voi keskustella välittäjän kanssa erikseen. Ennen päätöksen tekemistä asiakas voi myös käydä katsomassa netissä, miten välittäjä markkinoi muita kohteitaan ja minkälaisia kuvia ja tietoja kohteista on laitettu esille.

Välittäjää ei kannata valita pelkän välityspalkkion perusteella. Halpa palkkio saattaa tarkoittaa asunnon alhaista myyntihintaa sekä huolimattomasti hoidettua asiakaspalvelua sekä markkinointia. Palkkiosta kannattaa neuvotella välittäjän kanssa, mutta yleisiin markkinahintoihin nähden merkittävästi edullisempaa palkkiota tarjoava ei todennäköisesti ole pätevin välittäjä. Kiinteistönvälittäjä, jolla on hyvät myyntitaidot, saa yleensä keskiarvoa paremman hinnan kohteesta. Välittäjä kannattaa siis valita huolella!

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä kannattaa kysyä välittäjältä ainakin seuraavat kysymykset:

  • Onko sinulla alaan liittyvä ammattitutkinto?
  • Minkälainen kokemus sinulla on kiinteistönvälitysalalta?
  • Mihin perustat hinta-arviosi?
  • Miten hyvin tunnet tämän asuinalueen?
  • Miten aiot markkinoida asuntoa?

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.