Asuntojen hinnat romahtavat?

Lehdistä on taas viimeisen kuukauden ajan saanut lukea eri tahojen spekulaatioita siitä, että asuntojen hinnat tulevat laskemaan noin 20-30 prosenttia lähiaikoina. Sama väite on esiintynyt mediassa toistuvasti aina, kun ilmassa on laman tai taantuman merkkejä, ja kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt. Siitäkin huolimatta hinnat ovat viime vuosina vain nousseet lukuun omatta syksyä 2008, jolloin hinnat hetkellisesti laskivat.

Mikään ei tue nyt esitettyä arviota hintojen laskemisesta 20-30 prosentilla. Kyllä, taloustilanne Euroopassa ja Yhdysvalloissa on huolestuttava ja edessä saattaa olla uusi taantuma. Kuluttajien luottamus talouteen laski Tilastokeskuksen mukaan edelleen syyskuussa.

Näistä tekijöistä huolimatta olemme tilanteessa, jossa myyjien ei ole pakko myydä. Asuntomarkkinoita ovat leimanneet syksyn aikana ostajien tekemät rohkeat tarjoukset. Pyyntihinnasta yritetään tinkiä normaalin tuhansien eurojen sijasta kymmeniätuhansia euroja. Myyjät eivät kuitenkaan ole valmiita alennusmyynteihin, sillä he eivät ole pakkoraossa.

Työllisyystilanne on Suomessa ainakin toistaiseksi hyvä. Korot tulevat edelleen pysymään alhaalla, mikä pitää asuntokauppaa yllä ja vaikuttaa positiivisesti asunnonomistajien asumis- ja lainanhoitokuluihin.

Laskevatko asuntojen hinnat?

Pääkaupunkiseudulla on edelleen enemmän kysyntää kuin tarjontaa tavallisista asunnoista. Muutaman vuoden aikavälillä hinnat eivät voi pääkaupunkiseudulla laskea kovan kysynnän johdosta. Uskon, että lähiaikoina hinnat saattavat laskea muutaman prosentin tämänhetkisestä taloustilanteesta johtuen koko Suomessa. Lasku on kuitenkin niin marginaalinen, ettei sillä juuri ole vaikutusta asuntomarkkinoihin tai asunnonomistajiin. Uskon vakaasti, että hinnat tulevat nousemaan vuonna 2012. Asunnon osto kannattaa aina!

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.