Kannattaako omistusasuminen?

Taloussanomat julkaisi elokuussa selvityksen, jonka mukaan omistusasuminen häviää pian vuokralla asumiselle, sillä omistusasumisen kustannukset ovat nousseet korkeiksi. Tätä perustellaan sillä, että asuntojen hinnat sekä lainakustannukset eli korot ovat nousseet, ja lainakulujen lisäksi omistusasuja joutuu vielä maksamaan yhtiövastiketta.

Tämän kuun alussa Taloussanomissa puolestaan julkaistiin artikkeli, jonka mukaan asunnot eivät olekaan kalliita Suomessa. Artikkelissa todetaan, että euromääräisesti asuntojen hinnat ovat historiallisen korkealla, mutta myös palkat ovat kohonneet samaa tahtia. Artikkelin mukaan asuntojen hinnat nousivat ennen finanssikriisiä hieman nopeammin kuin tulot, mutta talouskriisin aiheuttama notkahdus hintoihin korjasi tilanteen ennalleen.

Artikkelissa viitataan Eurostatin tilastoihin, joissa on selvitetty kuinka monta prosenttia väestöstä asuu kotitaloudessa, jonka tuloista vähintään 40 prosenttia menee asumiseen. Suomessa tämmöisiä kotitalouksia on lähes vähiten Euroopassa eli alle viisi prosenttia, kun esimerkiksi Tanskassa vastaavia kotitalouksia on yli neljännes.

Mielestäni on käsittämätöntä, että joku kehtaa julkisuudessa esittää väitteitä, joiden mukaan vuokra-asuminen olisi kannattavampaa kuin omistusasuminen. Omistusasuminen kannattaa aina, ja tämä on fakta joitakin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Vuokralla asuessa rahat eivät koskaan mene omaan pussiin vaan toisen voitoksi. Omistusasujakin toki rahoittaa pankkeja korkojen muodossa, mutta osa lainanhoitokuluista lyhentää aina asuntolainaa ja kasvattaa oman pääoman osuutta - ehkä hitaasti, mutta varmasti.

Jos asunnon on ostanut 20-30-vuotiaana, on melko varmaa, että eläkeiässä käsissä on velaton asunto. Tällöin asuntoon liittyvä kustannus on lähinnä yhtiövastike tai kiinteistön hoitokulut, joita on huomattavasti mukavampi maksaa eläkkeestä kuin vuokraa.  Tiukan paikan tullen apua eläkeläiselle tarjoaa myös käänteinen asuntolaina, jossa pankki ryhtyy maksamaan asunnon omistajalle sovitun suuruista kuukausimaksua ja kasvattaa vastaavalla osuudella omaa osuuttaan asunnon omistuspohjasta. Vuokralaisella vastaavanlaista mahdollisuutta ei ole. Asumiskuluissa on mahdollista säästää lähinnä muuttamalla pienempään ja edullisempaan vuokra-asuntoon. Vuokra on tästä huolimatta todennäköisesti korkeampi kuin omistusasujan yhtiövastike.

Mitä mieltä sinä olet, kannattaako omistusasuminen?

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.