Kiinteistönvälittäjien palkkioista – olemmeko rottia?

Osa kiinteistönvälittäjien asiakkaista käy kiivasta keskustelua välittäjien palkkioista. Palkkiot ovat liian suuria, jopa röyhkeitä, ja välittäjät ovat ahneita sekä vievät viimeisetkin eurot myyjän kukkarosta. Kommentit ovat ymmärrettäviä, sillä välittäjä kuittaa edullisemmistakin asunnoista yleensä vähintään 2.000 euron palkkion, ja suuremmissa ja kalliimmissa asunnoissa palkkiot nousevat useisiin tuhansiin euroihin.

Välitysalalla huoneistojen välityspalkkiot vaihtelevat yleensä välillä 2,5 - 4 % + alv 23%. Kiinteistöjen osalta palkkiot ovat hieman suurempia. Alle 2,5 prosentin palkkiolla kiinteistönvälitystyötä ei ole mahdollista tehdä kunnolla ja hyvää välitystapaa sekä alan normeja noudattaen. Välitysliikkeiden katteet eivät kulurakenteesta johtuen ole useinkaan kovin suuria. Välittäjät käyttävät reilusti rahaa markkinointiin, sillä jokaista myyntiin tulevaa kohdetta tulee markkinoida vähintään netissä, osaa myös sanomalehdissä. Liiketoimintamalli muuttuu sähköisten palveluiden kehittyessä jatkuvasti, ja välittäjän tulee panostaa alan innovaatioihin pysyäkseen mukana kilpailussa.

Kohteiden markkinoinnin lisäksi välittäjän tulee muiden liikeyritysten tavoin markkinoida omaa palveluaan ja yritystään uusia asiakkaita saadakseen. Välittäjien tulee myös muuttuvasta lainsäädännöstä johtuen kouluttautua jatkuvasti. Koulutukset ovat hintavia, mutta elintärkeitä, mikäli työtä aikoo tehdä hyvin ja perusteellisesti. Välitysliikkeet saattavat maksaa myös erilaisia maksuja kuulumiinsa ketjuihin (esim. franchising-maksut) ja edunvalvontajärjestöihin. Riitatilanteissa kiinteistönvälittäjä joutuu turvautumaan asianajajan palveluihin. Kuluttajan on myös hyvä muistaa, että esimerkiksi 5.000 euron välityspalkkiosta välittäjä tilittää arvonlisäveroa verottajalle lähes 1.000 euroa.

Välitysliike Igglo työntyi markkinoille kovan kohun saattelemana vuonna 2006. TV-mainoksessaan Igglo esitti muut kiinteistönvälittäjät rottina ja kertoi painavansa välityspalkkiot alas. Halvimmillaan yritys tarjosi välityspalveluita 1,85 prosentilla, tällöin palveluun kuului kuitenkin vain kohteen markkinointi netissä eikä muissa medioissa. Näyttävän ”alennusmyynnin” jälkeen Igglo muutti palkkioitaan ja palkkioperusteitaan kaikessa hiljaisuudessa. Vuoden 2009 alussa yritys hakeutui vihdoin yrityssaneeraukseen miljoonatappiot niskassaan. Tappioiden syntymiseen oli epäilemättä monta syytä, mutta väittäisin, että liian halpa palkkioperuste oli yksi näistä. Kiinteistönvälitystä ei yksinkertaisesti ole mahdollista harjoittaa kannattavasti alle kahden prosentin välityspalkkioilla.

Entäpä sitten välittäjien palkat ja etuudet? Me nostamme 5.000-10.000 euron kuukausipalkkaa asiakkaiden rahoilla, ajamme uudella autolla ja käsivarrella keikkuu tuhat euroa maksava merkkilaukku? Osa välittäjistä tekee todella hyvää tulosta, mutta vain osa. Kiinteistöalan koulutussäätiö Kiinko toteutti keväällä 2008 tutkimuksen, johon vastasi yli 1000 välitysalalla työskentelevää henkilöä. Tutkimuksen mukaan alan työntekijöiden keskiansio kuukaudessa oli tuolloin 3.215 euroa (mediaani) pitäen sisällään peruspalkan, myyntiprovisiot ja muut lisät. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten keskiansio vuonna 2009 oli 2.980 euroa.

Tutkimus toteutettiin uudestaan tänä vuonna. Vastaajien vuositulot liikkuvat välillä 32.313-47.550 euroa (mediaani) vastaajan ikäluokasta riippuen sisältäen peruspalkan, myyntiprovisiot sekä muut palkan lisät. Työn vaatimustasoon nähden keskipalkka on mielestäni hyvinkin kohtuullinen. Välittäjät nähdään usein asuntoesittelijöinä tai myyjinä, mutta tosiasiassa työ on vaativaa ja vastuullista asiantuntijatyötä, joka vaatii tekijältään koulutuksen alalle, työkokemusta sekä jatkuvaa kouluttautumista. Nämä ovat tekijöitä, jotka työmarkkinoilla yleisesti ottaen vaikuttavat palkkaan korottavasti.

On otettava myös huomioon, että kiinteistönvälittäjien työpäivät venyvät yleensä pitkiksi ja työtä tehdään ilta- ja viikonloppupainotteisesti. Erillisiä ylityö-, ilta- tai viikonloppulisiä ei kuitenkaan makseta vaan ne sisältyvät peruspalkkaan ja myyntiprovisioon. Kiinkon tutkimuksen mukaan syynä, jonka vuoksi kiinteistönvälittäjä ei suosittelisi välitysalaa ystävälle, mainitaan useimmin mm. työajan sijoittuminen ja viikkotyötuntien suuri määrä.

Mitä mieltä sinä olet? Ovatko välittäjien palkkiot liian suuria?

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.