Milloin on oikea aika vaihtaa asuntoa?

Asunnonvaihtajat jäävät toisinaan spekuloimaan markkinoilla tapahtuvia muutoksia ja pyrkivät ajoittamaan asunnon vaihtonsa juuri oikeaan hetkeen. Mikä sitten on oikea hetki vaihtaa asuntoa? Oma mielipiteeni on: Aina on oikea hetki vaihtaa asuntoa. Asunnon vaihto on tarpeesta kiinni eikä siitä, ovatko hinnat alhaalla vai ylhäällä. Asuntoa vaihdettaessa välirahan määrä on ratkaiseva tekijä ja se yleensä pysyy melko samana riippumatta siitä, sattuvatko asuntojen hinnat nousemaan vai laskemaan.

Markkinoita on lähes mahdotonta ennustaa, ja hintojen nousua tai laskua odottava asunnonvaihtaja saattaa huomata, että se mukavan tuntuinen asunto menikin jollekin toiselle sillä aikaa, kun hän on itse keskittynyt uutisten ja tunnuslukujen seuraamiseen tai maailmanlopun ennustamiseen.

Koska me kiinteistönvälittäjät saamme elantomme siitä, että ihmiset ostavat ja myyvät asuntoja, tämä ajatus on helposti tuomittavissa välittäjien propagandaksi. Tosiasiassa ihmiset kuitenkin harvemmin pystyvät ennustamaan markkinoiden muutoksia niin hyvin, että oman asunnon myyminen ajoittuisi tarkalleen siihen hetkeen, kun asuntojen hinnat ovat korkeimmillaan ja uuden asunnon hankkiminen siihen hetkeen, kun hinnat ovat selkeästi tulleet alaspäin. Esimerkiksi muuttunut perhetilanne on yleinen syy asunnon vaihtamiseen enkä näe mielekkäänä sitä, että hintakehitystä jäädään seuraamaan väärän kokoiseen tai väärällä asuinalueella sijaitsevaan asuntoon eikä uskalleta vaihtaa asuntoa siinä pelossa, että hinnat nousevat tai laskevat kohta.

Netin keskustelupalstoilla käydään vilkasta keskustelua hintojen romahtamisesta asuntojen hintoihin liittyvien uutisten yhteydessä. Keskustelua seuratessa vaikuttaa siltä, että useampikin keskusteluun osallistuva henkilö on vuosikausia odotellut asuntojen hintojen romahtamista vuokra-asunnossa, jossa asumisesta maksettavat kulut kilahtavat suoraan vuokranantajan pussiin. Tällä välin asunnon ostaneet ovat hyötyneet alhaisesta korkotasosta ja tehneet merkittäviä lyhennyksiä asuntolainaansa.

Pikainenkin laskutoimitus osoittaa, että asuntojen hintojen tulisi laskea melko paljon, jotta vuokralla asuminen ja hintaromahduksen vuosikausia jatkuva odottaminen olisi kannattavaa. Asuntojen hinnat ovat koko 2000-luvun pääsääntöisesti olleet nousujohteiset lukuun ottamatta syksyä 2008, jolloin hinnat laskivat taantuman takia hetkellisesti. Normaalissa tilanteessa asuntojen hinnat ovat aina lievässä nousussa.

Mitä mieltä sinä olet? Kannattaako asunnon vaihtoa harkitsevan jäädä seuraamaan markkinoilla tapahtuvia muutoksia?

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.