Mitkä tekijät vaikuttavat asunnon arvoon?

Vanhan sanonnan mukaan asunnon arvoon vaikuttaa kolme tekijää: sijainti, sijainti ja sijainti. Tämä toki on osittain totta, sillä hinnat vaihtelevat merkittävästi paikkakunnittain ja myös eri kaupunginosien välillä. Sijainti vaikuttaa siihen, alkaako asunnon neliöhinta ykkösellä, kakkosella vai kolmosella, mutta se muodostaa kuitenkin vain osan asunnon arvosta.

Ostajatkin ovat viime aikoina heränneet kiitettävästi siihen, että taloyhtiön kunnon tulee näkyä myös asunnon hinnassa. Huonosti hoidetussa yhtiössä remontteja lykätään vuosikausia, jolloin tuleva korjausvelka kasvaa, ja useita hinnakkaita korjauksia joudutaan mahdollisesti tekemään samanaikaisesti. Korjauskulut saattavat myös olla suuremmat, kun ongelmia ei ole hoidettu ajoissa kuntoon. Joissakin taloyhtiöissä jo rappukäytävästä ja muista yleisistä tiloista näkee, ettei yhtiöstä pidetä huolta. Tämä vaikuttaa ostajiin ja alentaa asunnon arvoa.

Kerrostaloissa ensimmäisen kerroksen asunnot eivät yleensä ole halutuimpia. Pohjakerrosta saatetaan pitää turvattomana ja siitä voi olla huonot näkymät ylempiin kerroksiin verrattuna. Myös meluhaitat saattavat olla suuremmat muihin kerroksiin nähden. Ylemmistä asuinkerroksista ja erityisesti ylimmän kerroksen asunnosta ollaan yleensä halukkaita maksamaan enemmän kuin ensimmäisen kerroksen asunnosta varsinkin, jos taloyhtiössä on hissi.

Itse asunnossa hintaan vaikuttaa luonnollisesti asunnon kunto. Erityisesti kylpyhuoneella ja keittiöllä on merkitystä ostajille. Pintaremontti on helposti ja yleensä edullisesti toteutettavissa verrattuna kylpyhuone- ja keittiöremonttiin. Vanhanaikainen keittiö sekä kylpyhuone alentavat asunnon arvoa. Hyvä- ja huonokuntoisten asuntojen hintaero on kasvanut remonttikustannusten kallistuessa sekä asunto-osakeyhtiölain muutoksen myötä. Kuka tahansa ei enää pysty toteuttamaan remontteja vaan niiden tekemiseen tarvitaan ammatti-ihminen sekä taloyhtiön myöntämä lupa.

Myös pienemmillä tekijöillä on vaikutusta asunnon hintaan, ja näihin myyjä voi itsekin vaikuttaa. Epämiellyttävä haju huoneistossa karkottaa ostajat. Samoin epäsiisteys ja se, että asunto on lastattu lattiasta kattoon tavaroilla. Kehottaisinkin myyjiä siivoamaan asunnon vähintään perussiistiksi ennen asuntonäyttöä sekä hankkiutumaan eroon turhasta tavarasta. Tavarat voi viedä vaikkapa kellariin siihen saakka, kunnes asunto menee kaupaksi. Näiden tekijöiden huomioiminen saattaa myös nopeuttaa myyntiprosessia.

Asuntojen hintojen kehittymistä pitkälle tulevaisuuteen ei kukaan pysty ennustamaan. On kuitenkin asioita, jotka tulevat pidemmällä tähtäimellä nostamaan asuntojen hintoja tietyllä asuinalueella. Tämmöisiä ovat muun muassa palveluiden lisääntyminen, esimerkiksi alueelle rakennettava kauppakeskus. Myös liikenneyhteyksien parantuminen korottaa hintoja. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla länsimetron valmistuminen tulee nostamaan hintoja niillä alueilla, jonne rakennustöiden valmistuttua pääsee metrolla. Vastaavasti joistakin alueista tulee ajan kanssa epätoivottuja ja asuntojen hinnat laskevat, mikäli alue muuttuu esimerkiksi rauhattomaksi tai sen palvelut heikentyvät.

Yhteenvetona voidaan todeta, että asunnon arvo koostuu monista tekijöistä, joista osaan myyjä voi itse vaikuttaa helpostikin laittamalla asunnon myyntikuntoon ennen näyttöä sekä huolehtimalla asunnon peruskunnosta asumisen aikana.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.