Säätely ja veronkorotukset kallistuttavat

Säätely ja veronkorotukset kallistuttavat ja vaikeuttavat omistusasumista

Asuntokauppaan on tulossa muutoksia, jotka tulevat vaikeuttamaan asunnon hankkimista sekä nostamaan asunnonvaihdon kustannuksia. Tämä tulee näkymään markkinoilla todennäköisesti asuntokaupan hiljenemisenä.

Suunnitteilla oleva lainakatto vaikeuttaisi merkittävästi erityisesti ensiasunnon ostamista. Heikoimmassa asemassa olisivat pääkaupunkiseudulta asuntoa havittelevat, joiden on korkeiden vuokrakustannusten vuoksi hankalaa säästää suuria kuukausieriä ja toisaalta saada kasaan esimerkiksi kymmenen prosentin omarahoitusosuutta asuntojen korkeista hinnoista johtuen. Säästöpankin lokakuussa julkaiseman säästämisbarometrin mukaan pääkaupunkiseudulla jopa 79 prosenttia ensiasunnon ostosta haaveilevista joutuu vakavasti harkitsemaan unelmastaan luopumista.

Varainsiirtovero nousee 1.3.2013 alkaen. Osakehuoneistoissa vero nousee tämänhetkisestä 1,6 prosentista kahteen prosenttiin ja veroa maksetaan jatkossa myös huoneiston velkaosuudesta eli asunnon velattomasta myyntihinnasta. Veronkorotus aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia erityisesti uudiskohteisiin, jotka on perinteisesti myyty pienellä myyntihinnalla.

Pankkeihin kohdistuva säätely puolestaan aiheuttaa pankeille kustannuksia, jotka pankki siirtää edelleen laina-asiakkaidensa marginaaleihin. Lainojen viitekorkona yleisesti käytetty Euribor on edelleen alhaisella tasolla, mutta asiakaskohtaiset marginaalit jatkavat nousuaan. MTV3-kanavan Seitsemän uutisten mukaan uusien lainojen keskilainamarginaalit ovat tällä hetkellä noin 1,5 prosenttia, kun vielä vuosi sitten lainaa sai halvimmillaan 0,7 prosentin marginaalilla.

Nousevat kustannukset sekä lainakatto heikentävät entisestään erityisesti pienituloisten mahdollisuutta hankkia omistusasunto. Lainakatto asettaisi ensiasunnon ostajat eriarvoiseen asemaan vanhempien varallisuuden ja asuinpaikan perusteella. Se lisäisi myös kysyntää vuokramarkkinoilla ja nostaisi siten vuokria entisestään. Ruotsissa lainakatto ei ole toivotusti hillinnyt asuntojen hintojen nousua, mikä on yksi lainakatolle asetetusta - sinänsä hyvästä - tavoitteesta.

Omistusasuminen on edelleen yksi tärkeimpiä säästämiskeinoja, jonka avulla omaa varallisuutta on mahdollista kartuttaa muun muassa tulevia eläkepäiviä silmällä pitäen. Omistusasumista ei tulisi siten vaikeuttaa, ja asunnon hankkiminen ei saisi olla mahdollista pelkästään korkean tuloluokan palkansaajille ja varakkaiden vanhempien jälkeläisille. 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.