Esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa huolellisesti

Asuntolainan korkokulujen vähennysoikeus verotuksessa on erilainen riippuen siitä, onko kyseessä sijoitusasunnon vai vakituisen asunnon laina. Sijoitusasunnon lainan korot voi vähentää verotuksessa kokonaan, kun taas vakituisen asunnon lainakoroista voi vuoden 2012 verotuksessa vähentää 85 prosenttia ja vuoden 2013 verotuksessa 80 prosenttia. 

Ensiasunnon lainan koroista puolestaan saa kaksi prosenttiyksikköä suuremman alijäämähyvityksen verrattuna vakituisen asunnon lainaan. Vakituisen asunnon alijäämähyvitys on 30 prosenttia, ja ensiasuntoa varten nostetun lainan alijäämähyvitys 32 prosenttia koskien käyttöönottovuotta ja yhdeksää seuraavaa vuotta. 
 
Pankit ilmoittavat asiakkaidensa lainatiedot verottajalle, mutta eivät välttämättä erittele, onko kyseessä sijoitusasuntoon, vakituiseen asuntoon vai ensiasuntoon liittyvä laina. Veroilmoitus kannattaakin tarkistaa huolellisesti, jotta esimerkiksi sijoitusasuntoon ja ensiasuntoon liittyvät verohyödyt tulevat huomioiduksi. 
 
P.S. Asunnonvaihtajat ja erityisesti ensiasunnonostajat saivat perjantaina hyviä uutisia, kun Jan Vapaavuori ilmoitti, että asuntolainoille kaavailtu lainakatto ei toteudukaan. Työryhmä oli esittänyt, että asunnon omarahoitusosuus olisi jatkossa 10-20 prosenttia asunnon arvosta. Lainakaton tavoitteena oli ennaltaehkäistä pankkikriisin ja asuntokuplan syntymistä sekä kotitalouksien ylivelkaantumista ja asuntojen hintojen nousua. 
 
Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan lainakatto olisi toteutuessaan vaikeuttanut rahoitus- ja asuntomarkkinoiden toimintaa. Se olisi saattanut lisätä taloudellista eriarvoistumista, sillä aiempaa harvalla olisi ollut mahdollisuus hankkia omistusasunto etenkin, jo lainakatto olisi nostettu 80 prosenttiin asunnon hinnasta. On siis hienoa, että hallitus päätti olla viemättä esitystä eteenpäin!

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.