Kenet sinä valitset hoitamaan asuntokauppojasi?

Arvostus kiinteistönvälittäjien ammattikuntaa kohtaan on alhainen, ja valitettavasti alalla saa lain mukaan toimia ilman pätevyys- ja koulutusvaatimuksia. Tämä johtaa siihen, että asiakkaat eivät aina ole tyytyväisiä saamaansa palveluun. Kiinteistönvälittäjät ovat alan keskusliiton johdolla ajaneet jo vuosia lakiin perustuvaa koulutusvaatimusta alalle, jolloin välitystehtäviä saisi hoitaa ainoastaan LKV-tutkinnon suorittanut laillistettu kiinteistönvälittäjä. Tämä parantaisi asuntokauppojen turvallisuutta sekä asiakaspalvelun laatua. 
 
Loppukädessä asiakas on kuitenkin se, joka päättää, kenet valitsee hoitamaan asuntonsa myymistä. Vierittäisin osan vastuusta koulutuskysymykseen liittyen myös asiakkaille, joilla on valta valita, kuka alalla toimii. Mikäli kaikki asiakkaat edellyttäisivät välittäjältä LKV-pätevyyttä, kouluttamattomat ja epäpätevät putoaisivat pois markkinoilta tai vähintään joutuisivat suorittamaan LKV-tutkinnon. 
 
Erityisen huolestuttavana pidän sitä, että asiakas antaa kiinteistönsä myymisen hoidettavaksi myyjälle, jolla ei ole mitään pätevyyttä alalle. Mikäli myyjä on edellisenä päivänä ajanut taksia tai myynyt kännykkäliittymiä, hän ei todennäköisesti tunne esimerkiksi kiinteistökauppaan liittyvää lainsäädäntöä eli maakaarta kovinkaan hyvin, jos ollenkaan. 
 
Maakaari sisältää runsaasti erilaisia säädöksiä ja pykäliä, joita tulee noudattaa kiinteistökaupassa. Miten vaatimus mahtaa toteutua, mikäli välitystyötä hoitava ei tunne lainsäädäntöä? Herää myös kysymys, miksi asunnon myyjä ylipäätään haluaa välitysliikkeen hoitavan asuntonsa myymisen ja vielä maksaa palvelusta, mikäli valitulla välittäjällä ei ole pätevyyttä hoitaa tehtävää. 
 
Lakipykälät onneksi kiristyvät välitysliikelain osalta lähivuosina. Jatkossa vähintään puolella välitysliikkeen ja sen sivutoimipisteiden välitystehtäviin osallistuvasta henkilöstöstä tulee olla LKV- tai LVV-pätevyys. Aiemmin on riittänyt, että välitysliikkeellä on ollut yksi vastaava hoitaja, jolla on LKV-pätevyys. Siirtymäaikaa on uudistettuun lakiin annettu vuoden 2016 alkuun saakka, jotta välitysliikkeillä on aikaa huolehtia henkilökunnan kouluttamisesta. 
 
Vaatimus koskee kuitenkin edelleen vain puolta henkilöstöstä, joten kuluttaja törmää jatkossakin välitystyötä tekeviin, joilla ei ole pätevyyttä alalle. Tällöin on asiakkaan vastuulla päättää, haluaako hän koulutetun ammattilaisen hoitavan asuntonsa myyntiä vai maksaako hän välityspalkkion henkilölle, jolla ei ole minkäänlaista pätevyyttä alalle. Asuntoverkko-toimistojen henkilökunnasta lähes kaikilla on LKV-pätevyys. Mikäli haluat tehdä asuntokaupat turvallisesti, katso lähimmän toimistomme yhteystiedot täältä ja ota meihin yhteyttä!

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.