Minkälainen on hyvä sijoitusasunto?

Sijoitusasuntoa ostettaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota asunnon sijaintiin. Sijainnin ja palveluiden tulisi olla hyvät vuokralaisen kannalta. Ei-haluttu alue saattaa johtaa siihen, että vuokralaista on hankalaa löytää ja vuokralaiset vaihtuvat usein. Kun asunto on useita kuukausia tyhjillään, vuokratuotto laskee. Myös vastikkeen määrä vaikuttaa suoraan vuokratuottoon. Keskimääräistä korkeampi yhtiövastike ei ole houkutteleva sijoittajan kannalta. 
 
Ideaalitilanteessa sijoittaja saa hankittua asunnon hinnalla, joka on alle alueen keskitason. Aluevalintaa tehtäessä kannattaa miettiä, onko alueelle odotettavissa arvonnousua. Asunnon arvonnousu tuo mukanaan merkittäviä lisätuottoja, mikäli asunto on hankittu oikealta alueelta oikeaan aikaan. Yksiöiden sekä kaksioiden hinnat nousevat yleensä suhteessa enemmän kuin suurempien asuntojen. Niissä on yleensä myös parempi vuokratuotto kuin isoissa asunnoissa. 
 
Kasvukeskukset ja niiden sisällä sijaitsevat suositut asuinalueet ovat sijoittajan kannalta houkuttelevia. Arvonnousua pohdittaessa kannattaa miettiä, onko alueelle tulossa lähivuosina uusia palveluita, kuten uusi kauppakeskus tai uudet liikenneyhteydet, jotka saattaisivat nostaa asuntojen hintoja tulevaisuudessa. 
 
Sijoitusaika huomioitava päätöksenteossa
 
Taloyhtiön kunto sekä tulevat remontit tulee selvittää huolellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä. Samassa yhteydessä on hyvä miettiä, ostetaanko asunto pitkä- vai lyhytaikaiseen sijoitukseen. Mikäli sijoitusaika on esimerkiksi 20-30 vuotta, asunto on sijoituskohteena potentiaalinen, vaikka siihen olisi lähivuosina tulossa suurempia remontteja. Markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla esimerkiksi putkiremontoitavia asuntoja, jotka sopivat hyvin pitkäaikaiseen sijoitukseen. 
 
Mikäli asunto sen sijaan hankintaan lyhytaikaiseen sijoitukseen esimerkiksi 2-5 vuodeksi, sijoittajan kannattaa välttää asuntoja, joihin on tulossa isoja remontteja lähivuosina. Remontit heikentävät asunnon arvonnousun todennäköisyyttä lyhyellä aikajänteellä. Lisäksi asunto saattaa olla remonttien aikana asuinkelvoton, jolloin sijoittaja ei saa asunnosta vuokratuottoa remonttikuukausilta. 
 
Luotettava vuokralainen tuo paremmat tuotot
 
Asuntoon tulisi pyrkiä saamaan luotettava ja pitkäaikainen vuokralainen, joka maksaa vuokrat ajallaan. Vuokralaisen vaihtuessa uuden vuokralaisen etsiminen aiheuttaa turhia lisäkustannuksia sijoittajalle. Hakijoiden luottotiedot kannattaa tarkistaa aina ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. 
 
Sijoitusasuntoa ostettaessa voi myös turvautua ammattilaisen apuun. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä neuvoo asiakastaan ostamaan asunnon oikealta alueelta oikeaan hintaan. Välittäjä hoitaa myös asunnon vuokraamisen asiakkaan puolesta ja selvittää hakijoiden taustat, jotta sijoittaja saa asuntoon parhaan mahdollisen vuokralaisen. 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.