Asuntokauppamäärät tasaantuneet edellisvuosia alhaisemmalle tasolle

Ennakkotietojen mukaan tämän vuoden huhtikuussa tehtiin muutamia prosentteja vähemmän asuntokauppoja edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Odotettu piristyminen asuntomarkkinoilla jäi siis toteutumatta ainakin huhtikuun osalta. 
 
”Piristymisen merkkejä on ollut ilmassa muun muassa lisääntyneinä kyselyinä. Kauppamäärät kuitenkin osoittavat, että todellinen sysäys on jäänyt toteutumatta. Tämä herättää kysymyksiä siitä, ovatko kauppamäärät jääneet pysyvästi tai ainakin toistaiseksi alhaisemmalle tasolle”, Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin sanoo. 
 
”Työelämän epävarmuus heijastuu asuntomarkkinoille. Asiakkaat ovat nyt todella tarkkoja siitä, mitä ostavat. Remontteja karsastetaan samoin kuin tietyn hintatason ylittäviä asuntoja. Osa kohteista viedään käsistä, kun taas joidenkin osalta välittäjä istuu näytöstä toiseen yksin asunnossa, vaikka tilastojen valossa asunto olisi hinnoiteltu oikein”, Sarlin jatkaa. ”Jatkuva noususuhdanteinen trendi hinnoissa on voinut aiheuttaa sen, että asuntoon sitoudutaan nyt pidemmäksi aikaa kuin takavuosina. Tällöin kohteita ostetaan ja myydään vähemmän kuin aikaisemmin, mikä näkyy kauppamäärissä”, Sarlin spekuloi.
 

Isojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat

 
Ennakkotietojen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat huhtikuussa koko maan tasolla 3,8 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Yksiöiden hinnat nousivat jopa 9,4 prosenttia. Kolmioiden keskineliöhinnat nousivat 4,6 prosenttia ja kaksioiden 2,6 prosenttia. Neljän huoneen ja sitä suurempien asuntojen hinnat sen sijaan tulivat alaspäin 5,6 prosenttia edellisvuoden huhtikuuhun nähden. 
 
Suurimmista kaupungeista hinnat laskivat Vantaalla sekä Turussa. Vantaalla laskua tapahtui 2,1 prosenttia ja Turussa 1,4 prosenttia. Helsingissä ja Espoossa hinnat nousivat hieman yli kaksi prosenttia. Tampereella vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat jopa lähes 10 prosenttia. Keskineliöhinnoissa ei huomioida esimerkiksi myytyjen asuntojen ikää, kokoa, ja kuntoa, joten keskimääräistä suurempi hinnannousu voi selittyä ainakin osittain näillä tekijöillä.  
 
Vanhojen rivitaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat pienemmissä asunnoissa koko maan tasolla huhtikuussa. Kolmioiden sekä sitä suurempien rivitaloasuntojen hinnoissa tapahtui kuitenkin hienoista laskua viime vuoteen verrattuna. 
 
Tiedotteessa on käytetty lähteenä CGI:n HSP-palvelua, johon tilastoidaan yli 900 kiinteistönvälitystoimiston kaupat.