Asuntomarkkinoilla orastavaa valoa tunnelin päässä

Tehtyjen asuntokauppojen määrä tasoittui lokakuussa hieman edellisvuoteen nähden. Ennakkotietojen mukaan lokakuussa tullaan pääsemään jotakuinkin samoihin kauppamääriin kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Kuluvan vuoden muina kuukausina kauppamäärät ovat laahanneet selvästi perässä viime vuoteen verrattuna. Vuoteen 2012 nähden lokakuussa tehtiin kuitenkin edelleen lähes viidennes vähemmän asuntokauppoja. 
 
”Oma tuntumani loka-marraskuun asuntomarkkinoista on samansuuntainen tilastojen kanssa. Markkinat ovat hieman normalisoituneet, vaikka vuoden 2012 tasolle ei vieläkään päästä. Ilmassa on varovaisen positiivisia merkkejä”, Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin kuvailee. ”Näytöillä ei edelleenkään ole kävijöitä ruuhkaksi asti, mutta kauppoja saadaan silti aikaiseksi. Myös kalliimmista asunnoista tulee yksittäisiä kyselyitä. Näiden asuntojen osalta ostajien viesti on, että he aikovat yrittää tinkiä hinnasta”, Sarlin sanoo.
 
Vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset myyntiajat laahasivat koko maan tasolla edellisvuotta jäljessä. Yksiöiden myyntiajat pidentyivät 44 päivästä 50 päivään, kaksioiden 59 päivästä 65 päivään sekä kolmioiden 74 päivästä jopa 93 päivään.
 
Tiedotteessa on käytetty lähteenä CGI:n HSP-palvelua, johon tilastoidaan yli 900 kiinteistönvälitystoimiston kaupat.