Asuntoon sitoudutaan nyt pidemmäksi aikaa

Kerroimme tuoreimmassa asuntomarkkinakatsauksessamme, että tehtyjen asuntokauppojen määrä näyttäisi ainakin toistaiseksi jääneen edellisvuosia alhaisemmalle tasolle. Trendi alkoi viime vuoden alkupuolella ja jatkuu edelleen. Viime vuonna tehtiin 13 prosenttia vähemmän kauppoja vuoteen 2012 nähden. Markkinoiden piristymistä on odoteltu koko ajan, ja on puhuttu patoutumista, jotka kohta murtuvat. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. 
 
Työelämän epävarmuuden lisäksi asuntokauppoja saattavat jarrutella jatkuvasti nousevat hinnat. Asuntomarkkinoiden hiljentyminen ei ole välittynyt hintoihin. Erityisesti kasvukeskuksissa asunnot ovat kallistuneet kuukaudesta toiseen tiettyjä asuntotyyppejä lukuun ottamatta. Asuntoon ehkä sitoudutaan tästä johtuen pidemmäksi aikaa kuin aikaisemmin.
 
 
Myös hallituksen päätökset varainsiirtoveron nostamisesta vaikuttavat todennäköisesti osaltaan siihen, että yhdessä asunnossa asutaan nyt aiempaa kauemmin. Epävarmasta taloustilanteesta johtuen asunnonvaihdon kokonaiskustannuksia lasketaan nyt todella tarkasti. 
 
Omaa taloutta kannattaakin nyt suunnitella, mutta mikäli taloudellisia edellytyksiä löytyy ja elämäntilanne sitä vaatii, uudesta kodista haaveilevien ei kannata jäädä ihmettelemään ja odottelemaan parempia aikoja. Rahoitus on tällä hetkellä alhaisten korkojen ansiosta edullista, ja etenkin pienestä asunnosta suurempaan muuttava voi nyt tehdä hyvät kaupat. Oikea aika ostaa asunto on silloin, kun sille on tarvetta!