Omakotitaloasujat tyytyväisimpiä asumismuotoonsa

Asuntoverkon ja radiokanava Iskelmän toteuttaman asuntokyselyn tulosten perusteella omakotitalossa asuvat ovat asumismuotoonsa tyytyväisimpiä. Kyselyyn vastanneista omakotitaloasujista vain yhdeksän prosenttia ilmoitti haluavansa asua muussa kuin omakotitalossa. Toiseksi tyytyväisempiä ovat rivitalossa asuvat, joista 42 prosenttia ilmoitti mieluisimmaksi asumismuodokseen rivitaloasunnon. 54 prosenttia rivitalossa asuvista vastaajista haluaisi kuitenkin mieluummin asua omakotitalossa. Kerrostaloasukkaat olivat vähiten tyytyväisiä asumismuotoonsa. Heistä 32 prosenttia ilmoitti mieluisimmaksi asumismuodoksi kerrostaloasunnon. 38 prosenttia haluaisi asua omakotitalossa ja 29 prosenttia rivitaloasunnossa. 
 
Omakotitalo on siten säilyttänyt paikkansa suomalaisen unelma-asuntona. Kaikista vastaajista 62 prosenttia ilmoitti haluavansa mieluiten asua omakotitalossa. Rivitaloasunnossa halusi asua 22 prosenttia ja kerrostaloasunnossa 15 prosenttia vastanneista. Omakotiasujat olivat tyytyväisimpiä myös nykyisen asuntonsa kokoon. Heistä 80 prosenttia ilmoitti kyselyssä olevansa tyytyväisiä asuntonsa kokoon, kun rivitaloasukkaista tyytyväisiä oli 65 prosenttia ja kerrostaloasukkaista 60 prosenttia. 
 

Autotalli uima-allasta tärkeämpi

 
Suomalaiset eivät ole luksuksen perään. Vastaajista 73 prosenttia piti autotallia tärkeämpänä kuin uima-allasta. Saunaa sen sijaan arvostetaan enemmän kuin vaatehuonetta. Vastaajista 79 prosenttia ilmoitti valitsevansa asuntoon mieluummin saunan kuin ison vaatehuoneen, jos kumpaakin ei voi saada. ”Tätä pidän hieman yllättävänä”, Sarlin sanoo. ”Asiakaskäynneillä olen huomannut, että sauna toimii monessa paikassa lähinnä varastona eikä vaikuta olevan aktiivisessa käytössä. Myös saunan merkitys asunnon hintaan on pienempi kuin monesti ajatellaan”, Sarlin jatkaa. 
 
58 prosenttia vastanneista valitsisi kotiinsa mieluummin ison keittiön kuin ison olohuoneen. 59 prosenttia asuisi mieluummin ylimmässä kuin alimmassa kerroksessa. Parvekkeen valitsi asuntoonsa 54 prosenttia, kun valittavana oli joko parveke tai takka. 
 

Rauhallinen alue hyvillä liikenneyhteyksillä vetää puoleensa

 
Asuinalueen sekä asunnon ympäristön osalta tärkeimmiksi tekijöiksi nousivat vastaajien joukossa asuinalueen rauhallisuus (50 prosenttia vastaajista) sekä hyvät liikenneyhteydet (47 prosenttia vastaajista). Myös ruokakaupan läheisyyttä pidettiin tärkeänä (37 prosenttia vastanneista). Vastaajat arvostivat myös hyviä ulkoilumaastoja (31 prosenttia vastaajista) sekä omaa rauhaa (27 prosenttia vastaajista). Viidennes vastanneista piti tärkeänä oman työpaikan läheisyyttä sekä vihreää tai puistomaista ympäristöä.
 
Asuntokysely toteutettiin 3.2.-2.3.2014 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi iskelma.fi-sivustolla yhteensä 4167 henkilöä ympäri Suomen. Vastaajista naisia oli 78 prosenttia ja miehiä 22 prosenttia. Vastaajien keski-ikä oli 43 vuotta.