Ostajat rynnistivät asuntokaupoille

Maaliskuun alusta voimaan astunut varainsiirtoveron korotus ja veropohjan laajennus aiheutti merkittävän myyntipiikin helmikuun asuntokauppoihin. Ennakkotietojen mukaan kauppoja tehtiin koko maan tasolla vähintään 20 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna.

”Joissakin maakunnissa myyntipiikit olivat huikeita ja kauppojen määrä lähes tuplaantui”, Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin kertoo. ”Lapissa asuntokauppoja tehtiin 71 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, ja Etelä-Pohjanmaalla kauppamäärät piristyivät 68 prosenttia. Itä-Uudellamaalla sekä Satakunnassa kauppamäärät nousivat 37-38 prosenttia, ja Etelä-Savossa sekä Kainuussa kauppoja tehtiin noin kolmanneksen enemmän viime vuoteen nähden”, Sarlin sanoo.

Ostajia kiinnostivat helmikuussa erityisesti uudet kerrostaloasunnot, joiden osalta varainsiirtoveron korotuksen aiheuttama lisälasku on maaliskuusta alkaen jopa useita tuhansia euroja kohteesta riippuen. Uusia kerrostaloasuntoja kaupattiin helmikuussa 1154 kappaletta, kun vuotta aiemmin määrä oli 452 kappaletta. Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät nousivat 12 prosenttia viime vuoteen nähden. Rivitaloasunnoissa kauppamäärät nousivat seitsemän prosenttia. Varainsiirtoveron korotus ei koske kiinteistöjä, ja omakotitaloista tehtiinkin kauppaa 13 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. 

”Helmikuun ostoshurmion jälkeen asuntokauppa rauhoittunee loppukevääksi. Olettaisin, että kauppaa tehdään suunnilleen samalla tasolla tai hieman laimeammin kuin viime vuonna. Maaliskuu saattaa olla kauppojen suhteen hiljaisempi, kun kauppoja ajoitettiin helmikuulle veronkorotuksen vuoksi”, Sarlin arvioi. 

Keskineliöhinnat nousivat viisi prosenttia

Ryntäys asuntokaupoille välittyi myös asuntojen hintoihin. Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat koko maan tasolla viisi prosenttia viime vuoteen nähden. ”Hämeessä hinnat nousivat jopa 15 prosenttia”, Sarlin toteaa. ”Lapissa sekä Pirkanmaalla nousua tapahtui lähes 11 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa hinnat kohosivat noin 8-9 prosenttia”, Sarlin sanoo. 

Helsingissä hintapiikki oli lähes kymmenen prosenttia. Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta oli helmikuussa 4475 euroa, kun se vielä vuosi sitten oli 4088 euroa. Espoossa hintoihin tuli viiden prosentin korotus, Vantaalla nousu jäi kolmeen prosenttiin. 

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset myyntiajat pysyivät suunnilleen samalla tasolla vuodentakaiseen verrattuna. Myyntiajat laskivat koko maan tasolla kahdella päivällä ja ne olivat tämän vuoden helmikuussa 68 päivää. 

Lisätiedot: Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin, puh. 050 365 9200

Tiedotteessa on käytetty lähteenä Logican HSP-palvelua, johon tilastoidaan yli 900 kiinteistönvälitystoimiston kaupat.