Asuntosijoittaminen on tämän päivän säästöpossu

Vuosi 2017 on ollut asuntokaupassa erittäin hyvä vuosi. Pääkaupunkiseudun pienissä asunnoissa kysyntä on ylittämässä tarjonnan ja paikoin on havaittavissa jopa asuntopulaa. Negatiivisten talousnäkymien uutispiikit ovat viimeinkin takanapäin ja asuntorakentaminen käy kuumana. Tänä vuonna valmistuvien uusien asuntojen määrä näyttää Tilastokeskuksen mukaan nousevan korkeammaksi kuin yli 25 vuoteen ja ensi vuoden ennusteet näyttävät vielä suurempia lukuja. Uudiskohteet menevät pääkaupunkiseudulla kuin kuumille kiville ja useat kohteet varataan jo ennen rakentamisen aloittamista.

Uusista asunnoista on tullut sijoitussalkun trendituote ja sijoittajien kiinnostus matalariskisiin uudiskohteisiin on voimakkaassa kasvussa. Ammattisijoittajien lisäksi liikkeellä on paljon myös uusia piensijoittajia. Kuluttajia, jotka haluavat pääomalleen kutistuneita talletuskorkoja parempaa tuottoa. Aloittelevien asuntosijoittajien suosiossa ovat erityisesti pienet, remonttihuolettomat uudistuotantoasunnot, joissa lainoitetullekin pääomalle voi saada jopa kolminkertaisen tuoton ja sijoitus on tarvittaessa realisoitavissa nopeasti. Matala korkotaso sekä pankkien hyvin edulliset lainaehdot ovat tehneet asuntosijoituksesta erittäin houkuttelevan sijoitusmuodon ja mahdollistanut tavallisille kuluttajillekin sijoitusasuntojen ostamisen pääosin lainarahalla. Tällainen pankin tarjoama ”vipuvarsi” on sijoittamisessa varsin ainutlaatuinen.

Asunnon arvonnousu on aina merkittävä tekijä asuntokaupassa -olipa kyseessä sijoitus tai oma koti. Arvonnousun aikaansaama tuotto houkuttelee kaikkia asunnon omistajia ja erityisesti asuntosijoittajia. Asunnon arvonnousu on pääkaupunkiseudun suosituilla alueilla edelleen merkittävää, mutta vuokrien taso ei ole enää nousussa. Maltillinen pitäisi siis olla.

Sanonta ”On kuin laittaisi rahaa pankkiin” täytynee päivittää, sillä hyvä sijoitusasunto on tuottoisampi.