Mikä on lunastuslauseke?

Taloyhtiön yhtiöjärjestykseen kirjattu lunastuslauseke tarkoittaa, että osakkeenomistajalla, yhtiöllä tai jollakulla muulla taholla on oikeus lunastaa itselleen sellainen osake, joka olisi siirtymässä uudelle omistajalle. Siten esimerkiksi taloyhtiön nykyisillä osakkailla saattaa olla etuosto-oikeus myynnissä olevaan huoneistoon. Mahdollisesta lunastuslausekkeesta on maininta isännöitsijäntodistuksessa
 
Lunastusaika on yleensä 14 tai 30 vuorokautta alkaen siitä, kun kaupasta on ilmoitettu taloyhtiön hallitukselle. Lunastuslauseke ei ole täysin ongelmaton asunnon ostajan kannalta. Mikäli ostaja ehtii nostaa asuntolainan, nostamisesta aiheutuneet kulut jäävät ostajan maksettavaksi, sillä lunastaja on velvollinen maksamaan vain sovitun kauppahinnan. Asuntoa ei myöskään käytännössä voi alkaa remontoida ennen kuin lunastusaika on kulunut umpeen. Lunastaja ei siis ole velvollinen korvaamaan ostajan maksamia remonttikustannuksia. Lisäksi ostaja saattaa olla tietyissä tilanteissa korvausvelvollinen lunastajalle, mikäli asuntoon on lunastusajan sisällä tehty muutoksia. 
 
 
Lunastuslauseke ei missään nimessä tarkoita, etteikö asunnosta kannattaisi tehdä tarjousta, mikäli se muutoin miellyttää ostajaa. Lunastukset ovat melko harvinaisia, mutta ostajan kannattaa aina varautua siihen, että jokin taho saattaa hyödyntää etuosto-oikeutensa tarjouksen hyväksymisen jälkeen. Pääsääntöisesti taloyhtiöt, joissa lunastuksia tapahtuu, ovat todella hyviä yhtiöitä, joissa kannattaa ottaa riski!
 
Seuraavassa kirjoituksessa kerron, mitä tekijöitä kannattaa ottaa huomioon kiinteistöä ostettaessa.