Miten vältyt yleisimmiltä riitatilanteilta asuntokauppojen jälkeen
Ostetun asunnon kunto on yksi suurimmista riidan aiheista asuntokauppojen yhteydessä. Kiinteistöjen osalta riitaa aiheuttavat esimerkiksi pesutiloissa havaitut kosteusvauriot. Huoneistoissa kinastellaan usein pienistä asioista, kuten jääkaapissa tai liedessä havaituista ongelmista. Riitatilanteilta kaupan osapuolet välttyvät suuremmalla todennäköisyydellä, mikäli myyjä kertoo rehellisesti kaikista tiedossaan olevista ongelmista, ja ostaja tutustuu huolellisesti kaupan kohteena olevaan asuntoon ennen ostopäätöksen tekemistä.
Myös taloyhtiöön kohdistuvat remontit sekä niistä osakkaille aiheutuvat kulut aiheuttavat kiistaa kaupanteon jälkeen. Tilanne on parantunut viime vuosina, kun taloyhtiöillä on ollut velvollisuus laatia pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma, joka tulee myös esittää kiinteistönvälittäjälle sekä ostajaehdokkaille. Ostajan kannattaa aina käyttää maalaisjärkeä tutustuessaan taloyhtiön ja huoneiston kuntoon. Mikäli taloyhtiöön ei ole pitkään aikaan tehty minkäänlaisia korjauksia, ostajan on syytä odottaa, että niitä tullaan toteuttamaan lähivuosina. Isännöitsijältä voi tiedustella, onko hallituksen kokouksissa ollut puhetta tulevista korjauksista, joita ei ole vielä käsitelty yhtiökokouksessa.
Kinaa saattaa aiheuttaa myös asunnon varustetaso. Niinpä myyjän kannattaa selvittää huolellisesti, mitä kauppaan sisältyy. Myyjä ei esimerkiksi voi pakata jääkaappia tai muita asunnon yleisimpiä varusteita mukaansa muuton yhteydessä, sillä näiden katsotaan kuuluvan kiinteästi asuntoon, jollei muuta ole sovittu. Esimerkiksi irtonaisten vaatekaappien ja muiden vastaavien varusteiden osalta on syytä sopia etukäteen, kuuluvatko ne mukaan kauppaan.
Asuntokaupan jälkeiset riitatilanteet ovat valitettavasti melko yleisiä, mutta ne eivät ole kenenkään etu. Kaupan osapuolet välttyvät käräjiltä toimimalla huolellisesti ja luotettavasti. Käytettyjen asuntojen osalta ostajan kannattaa pitää järki päässä sekä odotukset realistisina eli muistaa, että käytetyn asunnon kunto ei vastaa uutta asuntoa. Käräjille ei myöskään kannata lähteä, mikäli asunnosta löytynyt virhe on suhteellisen pieni. Esimerkiksi toimimaton jääkaappi tai liesi on asunnon ostajan kannalta ikävä asia, mutta oikeusteitse virheen korjaamista ei lähtökohtaisesti tämmöisessä tapauksessa kannata lähteä hakemaan.