Työt lisääntyvät, palkkiot pienenevät
Nykyinen markkinatilanne asuntomarkkinoilla on haasteellinen erityisesti muiden kuin pienten asuntojen osalta. Muun muassa perheasuntojen sekä kiinteistöjen myyntiajat ovat venyneet kuluvan vuoden aikana merkittävästi aiempiin vuosiin verrattuna. Huonot talousuutiset saavat ihmiset edelleen jarruttelemaan asunnonvaihtopäätöksiään. Nykyinen asunto koetaan turvallisempana ratkaisuna kuin suurempaan asuntoon vaihtaminen.
Nykytilanteessa välittäjältä vaaditaan entistä enemmän ammattitaitoa sekä osaamista. Myös kulut kasvavat, kun kauppa ei käy. Kohdetta tulee haasteellisina aikoina markkinoida erityisen aktiivisesti, ja välittäjä joutuu tekemään huomattavasti enemmän töitä sen eteen, että kohde saadaan kaupaksi.
Samalla markkinoille on tullut toimijoita, jotka kilpailevat nimenomaan hinnalla eivätkä laadulla. Hintojen polkeminen tiettyjen välitysalan toimijoiden taholta on aiheuttanut sen, että asiakkaat tinkivät välityspalkkioista aiempaa hanakammin. Tässä blogissa on jo aiemmin keskusteltu välittäjien palkkioista ja todettu, että välittäjien ansiotaso ei ole ylisuuri tehtyyn työhön nähden. (linkitys vanhaan blogitekstiin) Polkuhintaan itseään myyvät välittäjät ovat aikojen saatossa ajautuneet taloudellisiin vaikeuksiin ja jopa konkurssiin.
Elämme siis tilanteessa, jossa välittäjän tulisi olla valmis myymään osaamistaan pilkkahintaan samalla, kun työmäärä ja työn vaativuustaso ovat kasvaneet. Asuntomarkkinoiden haasteellisesta tilanteesta omaa kieltään kertoo muun muassa se, että eräs välitysketju mainosti isosti ottavansa yksiöitä ja kaksioita myyntiin alle kahden prosentin välityspalkkiolla. Miksi? Siksi, että pienet asunnot edelleen liikkuvat markkinoilla, joten näitä asuntotyyppejä kannattaa tässä markkinatilanteessa hamuta myyntiin, mikäli mielii saada voita leivän päälle. Välityspalkkioiden alennusmyynnit kielivät markkinatilanteesta paljon.
Toivotan kaikille lukijoille hyvää alkanutta syksyä, ja toivotaan, että asuntomarkkinat vilkastuvat syksyn edetessä!