Kiinteistönvälittäjät kaipaavat hallitukselta elvyttämistoimia

Asuntoverkon tekemän selvityksen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat kuluvan vuoden ensimmäisellä kvartaalilla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden lähes kaikissa maakunnissa. Selvityksessä ovat mukana vain maakunnat, joissa kauppojen määrä on riittävän suuri tilastoaineiston muodostamiseksi. 
 
Asuntojen hinnat laskivat lähinnä vain Etelä-Karjalassa sekä Hämeessä, joissa laskua tapahtui noin 1-2 prosenttia. Suurimmat nousijat olivat Pohjois-Karjala (lähes 19% nousu edellisvuoteen nähden) sekä Pohjanmaa (yli 15 prosentin nousu edellisvuoteen nähden). Pohjois-Savossa vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat ensimmäisellä kvartaalilla lähes 12 prosenttia. Satakunnassa nousua tapahtui yli kuusi prosenttia, ja Keski-Suomessa sekä Päijät-Hämeessä lähes viisi prosenttia. 
 
Pääkaupunkiseudun kunnat laahasivat muuta Suomea perässä, sillä hinnat nousivat sekä Helsingissä, Espoossa että Vantaalla alle kaksi prosenttia viime vuoteen nähden. ”Ruuhka-Suomessa hinnat ovat jo valmiiksi hyvin korkealla tasolla”, Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin selventää. ”Pääkaupunkiseudulla nousuvaraa ei ole samalla tavalla kuin pienemmissä maakunnissa, joissa hintakehitys on laahannut jo pitkään kasvukeskusten perässä. Lisäksi pienemmillä paikkakunnilla asuntojen hinnat reagoivat välittömästi sekä negatiivisiin että positiivisiin muutoksiin, kuten uusiin työllistäjiin. Tästä johtuen asuntomarkkinoilla nähdään välillä nopeita ja isojakin muutoksia paikkakunnasta riippuen.”
 

Hallitus mukaan asuntotalkoisiin

 
”Uudelta hallitukselta välittäjät odottavat elvyttämistoimia asuntomarkkinoille”, Sarlin toteaa. ”Kasvukeskuksiin kaivataan lisää pieniä asuntoja, mitä on toitotettu jo vuosikausia. Kiinteistöjen kauppaa tulisi vauhdittaa varainsiirtoveron alentamisella.”
 
”Usein esitetään väitteitä siitä, että välittäjät haluavat pitää asuntojen hinnat mahdollisimman korkealla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Välittäjien tahtotila on pitää asuntomarkkinat pyörimässä, ja liian korkeat hinnat eivät korreloi tämän kanssa. Jokainen voi itse laskea, että jos vaikkapa kaksion hinta on 20.000 euroa korkeampi hintojen noususta johtuen, ja välityspalkkio on esimerkiksi kolme prosenttia sisältäen arvonlisäveron, tämä tuo välittäjälle 600 euron lisätienestin, josta ALV:n osuus on 144 euroa. Jos tätä vertaa tilanteeseen, jossa hinnat ovat kohtuulliset, ja asuntoja ostetaan ja myydään vilkkaasti, on tämä välitysliikkeille taloudellisesti huomattavasti kannattavampaa”, Sarlin sanoo.
 
Tiedotteessa on käytetty lähteenä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelua, johon tilastoidaan Suomen suurimpien välitysalan toimijoiden tekemät kaupat.