Maakunnat kirivät jälleen pääkaupunkiseudun edelle asuntohintojen kehityksessä

Asuntojen hinnat kehittyivät kuluvan vuoden tammi-toukokuussa pääosin maltillisesti edellisvuoteen nähden. Pääkaupunkiseudulla, jossa neliöhinnat ovat jo valmiiksi korkealla tasolla, vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat vain noin 1-2 prosenttia. Sen sijaan Pohjois-Karjalassa keskineliöhinnat kipusivat tilastojen mukaan jopa 17 prosenttia ylöspäin viime vuoteen verrattuna. Pohjanmaalla hinnat kohosivat lähes kymmenen prosenttia ja Etelä-Pohjanmaalla lähes seitsemän prosenttia. Myös Itä-Uudellamaalla sekä Pohjois-Savossa päästiin noin kuuden prosentin nousuun. 
 
 
”Asuntokauppa on hieman piristynyt tämän kevään aikana”, Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin kertoo. ”Varovaisin askelin edetään edelleen, mutta ihmisillä alkaa olla pientä uskoa siihen, että tästä noustaan vielä. Siitä kertoo esimerkiksi se, että erityisesti omakotitalojen kauppa on piristynyt alkuvuonna. Pidän tätä hyvin positiivisena signaalina markkinoilla”, Sarlin sanoo. 
 

Myös kiinteistönvälittäjät tyytymättömiä uuteen hallitukseen

 
”Uusi hallitus aikoo ilmeisesti kurittaa asuntokauppaa. Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus pienenee, ja kiinteistöjen varainsiirtoveroon ei ole luvattu helpotusta. Kiinteistöjen varainsiirtovero on korkea asunto-osakkeista perittävään veroon verrattuna. Tämä ala on tarponut suossa aika pitkään, joten kädenojennus oli välittäjien toivomuslistalla. Ihmiset elävät tällä hetkellä väärän kokoisissa asunnoissa parempia aikoja odotellessa”, Sarlin summaa.
 
Tiedotteessa on käytetty lähteenä KVKL:n HSP-palvelua, johon tilastoidaan Suomen suurimpien välitysliikkeiden tekemät asuntokaupat.