Markkinatilanne saa kiinteistönvälittäjät hamuamaan pieniä asuntoja myyntiin

Asuntokauppa kulki elokuussa samaa tahmeaa uomaa kuin muinakin kuukausina kuluvan vuoden aikana. Ennakkotietojen mukaan tammi-elokuussa tehtiin lähes 10 prosenttia vähemmän kauppoja edelliseen vuoteen nähden. Vuoteen 2012 verrattuna kauppamäärät laskivat viidenneksellä. Lisäksi ennakkotietojen perusteella näyttäisi siltä, että elokuun kauppamäärät laskivat viime vuoden elokuuhun verrattuna jopa viitisentoista prosenttia. 
 
”Joidenkin välitysketjujen markkinatiedotteita lukiessa saa ajoittain sen vaikutelman, että lujaa menee. Kesällä on kuulemma tehty ennätystahtia kauppaa. Kuitenkaan välittäjien yhteisesti käyttämän hinta- ja kauppamäärätilaston, CGI:n Hintaseurantapalvelun, perusteella näin ei ole. Yleinen epävarmuus taloustilanteessa, tuoreimpana käänteenä muun muassa Venäjän-pakotteet, pitää kuluttajat edelleen varpaillaan. Tämä ei voi olla heijastumatta asuntomarkkinoihin”, Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin sanoo. 
 
”Omaa kieltään kertoo se, että eräs välitysketju mainosti toissa viikonloppuna maan suurimmassa sanomalehdessä, että he ottavat yksiöitä ja kaksioita myyntiin alle kahden prosentin välityspalkkiolla. Välittäjillä on siis kipeä tarve saada nimenomaan näitä asuntotyyppejä myyntiin, kun suuremmissa asunnoissa kaupankäynti on tahmeaa ja myyntiajat ovat pitkiä. Pienet asunnot käyvät kasvukeskuksissa edelleen kaupaksi, joten niistä välittäjä vielä saa elannon. Omaa osaamistaan myydään nyt nähtävästi välityspalkkiotarjouksin polkuhintaan”, Sarlin toteaa. 
 
”Hintakehityksen osalta tilastot näyttävät hieman kieroutuneilta markkinatilanteeseen ja tehtyihin kauppoihin nähden”, Sarlin kertoo. ”Tilastojen valossa vanhojen kerrostaloyksiöiden keskineliöhinnat ovat elokuussa laskeneet koko maan tasolla prosentin, kun taas neljän huoneen ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet kuusi prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kolmioissa hinnat ovat kohonneet viime vuoteen nähden lähes viisi prosenttia ja kaksioissa kolme prosenttia. Tilastot eivät huomioi muun muassa sitä, miltä alueelta ja missä kunnossa olevia asuntoja elokuussa on myyty, joten tilastot eivät tarjoa täysin aukotonta tietoa hintakehityksestä”, Sarlin valottaa. 
 
Myyntiajat ovat pidentyneet elokuussa edellisvuoteen nähden. Vanhoja kerrostalokaksioita myytiin koko maan tasolla elokuussa keskimäärin 13 päivää kauemmin kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Kolmioiden myyntiajat pidentyivät keskimäärin 14 päivää ja kolmiota suurempien asuntotyyppien myyntiajat venyivät jopa 21 päivää viime vuoteen verrattuna. Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat olivat elokuussa keskimäärin 78 päivää koko maassa.
 
Tiedotteessa on käytetty lähteenä CGI:n HSP-palvelua, johon tilastoidaan yli 900 kiinteistönvälitystoimiston kaupat.