Vaisu toukokuu asuntomarkkinoilla

Asuntokauppa ei hiljaisen kevään jälkeen lähtenyt toukokuussakaan kunnolla käyntiin. ”Myynnissä olevien kohteiden määrä näyttäisi lisääntyneen, mutta kaupankäynti seisoo tällä hetkellä”, Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin sanoo. 
 
”Pankkien kiristynyt luotonanto vaikuttaa osaltaan edelleen asuntomarkkinoihin. Tarjolla olevien kohteiden määrästä voi päätellä, että asunnonvaihtohalukkuutta kyllä löytyisi, mutta kun kaikki yrittävät ensin myydä vanhan asuntonsa, suma ei pääse purkautumaan. Näin ei voi jatkua loputtomiin, mutta tällä hetkellä on mahdotonta arvioida, milloin kauppa pääsee taas kunnolla vauhtiin”, Sarlin toteaa. ”Oma olettamukseni on, että markkinat vilkastuvat alkusyksystä.”
 

Keskineliöhinnat vaihtelevia

 
Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat kaksi prosenttia viime vuoteen nähden koko maan tasolla. Yksiöiden hinnat nousivat lähes kahdeksan prosenttia ja kolmioiden viitisen prosenttia, kun taas kaksioiden hinnat laskivat noin prosentin. 
 
Helsingissä ja Vantaalla vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat reilusti vuodentakaiseen verrattuna. Helsingissä hinnat nousivat kahdeksan prosenttia ja Vantaalla yhdeksän prosenttia. Espoossa hinnat sen sijaan laskivat noin prosentin. 
 
Tampereella hintataso pysyi samana viime vuoden toukokuuhun nähden, ja Turussa hinnat nousivat noin neljä prosenttia. Jyväskylässä ja Kuopiossa hinnat laskivat noin kolme prosenttia. 
 
Vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset myyntiajat nousivat koko maan tasolla viime vuoden toukokuun 64 päivästä tämän vuoden 71 päivään. Pienemmät asunnot menivät kaupaksi jotakuinkin samassa ajassa kuin vuosi sitten, mutta esimerkiksi kolmioita kaupattiin toukokuussa keskimäärin 92 päivää, kun vuosi sitten kolmiot myytiin 78 päivässä. 
 
Lisätiedot: Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin, puh. 050 365 9200
 
Tiedotteessa on käytetty lähteenä Logican HSP-palvelua, johon tilastoidaan yli 900 kiinteistönvälitystoimiston kaupat.