Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnoissa laskua

Ennakkotietojen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat laskivat koko maan tasolla tammikuussa noin 1,8 prosenttia edelliseen kuukauteen nähden. Yksiöiden hinnat pysyivät ennallaan, mutta kaksioiden hinnat laskivat noin 1,5 prosenttia ja kolmioiden 3,6 prosenttia. 
 
Edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden hinnat sen sijaan nousivat koko maan tasolla noin 5,9 prosenttia. Yksiöiden hinnat nousivat jopa yli 12 prosenttia. Kaksioiden hinnat kohosivat viisi prosenttia ja kolmioiden lähes kolme prosenttia. 
 
”Helsingissä, Tampereella sekä Turussa vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat pysyivät tammikuussa ennallaan edelliseen kuukauteen nähden”, Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin kertoo. ”Vantaalla hinnat nousivat jopa kuusi prosenttia. Espoossa hinnat laskivat noin 2,7 prosenttia”, Sarlin sanoo. 
 

”Elämme normaalia asuntomarkkinakevättä”

 
Ennakkotietojen mukaan kauppamäärät laskivat tammikuussa vähintään seitsemän prosenttia edellisvuoteen nähden. ”Viime vuoden tammikuu oli hyvä ja vilkas kauppakuukausi. Tänä vuonna tammikuun alku sen sijaan oli hyvin nihkeä, mutta markkinat piristyivät ainakin pääkaupunkiseudulla selvästi kuun puolivälissä. Ihmisiä on käynyt näytöillä enemmän, ja myös helmikuu näyttää positiiviselta. Uskoisin, että elämme parhaillaan normaalia asuntomarkkinakevättä. Toki edelleen on paikkakuntia, joilla kaupankäynti ei ole vielä lähtenyt täysin käyntiin”, Sarlin arvioi. 
 
”Asunnonvaihtoa suunnitteleville neuvoisin, että prosessi kannattaa nyt käynnistää rohkeasti. Kauppa käynee tänä keväänä pääosin mukavasti, ja alhaisen korkotason ansiosta omistusasuminen on nyt erittäin kannattavaa”, Sarlin summaa. 
 
Vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset myyntiajat pysyivät tammikuussa koko maassa ennallaan edelliseen kuukauteen nähden ja olivat keskimäärin 75 päivää. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden myyntiajat pitenivät muutamalla päivällä. 
 
Tiedotteessa on käytetty lähteenä CGI:n HSP-palvelua, johon tilastoidaan yli 900 kiinteistönvälitystoimiston kaupat.