Viileä kesä hyydytti kesämökkikauppaa

Ennätysviileän kesän vaikutus näkyy vapaa-ajan asuntojen myyntimäärissä. Vapaa-ajan kohteita myytiin kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa lähes kuusi prosenttia vähemmän edellisvuoteen nähden. 
 
Asuntokaupoilla ilmiö sen sijaan oli päinvastainen. Kesäkuussa myytiin asuntoja seitsemän prosenttia enemmän viime vuoteen verrattuna. Asuntomarkkinat piristyivät myös vuoteen 2013 nähden lähes kuusi prosenttia. 
 
Asuntoverkko-yrittäjä Teuvo Järvinen mökkikunta Hartolasta kertoo, että myytäviä kohteita on liikaa tarjolla toteutuneisiin kauppoihin nähden. ”Hartolassa markkinat ovat piristyneet lievästi viime kesään nähden. Kaikkiaan kysyntä asuntomarkkinoilla on pitkään ollut aneemista 2000-luvun alkupuoliskoon verrattuna. Vapaa-ajan kohteiden hinnat ovat tulleet hieman alaspäin, mutta myynnissä näkyy olevan edelleen kohteita, jotka on selkeästi hinnoiteltu ulos markkinoilta. Osa myyjistä on kuitenkin valmis joustamaan hinnassa, jotta kohde saadaan kaupaksi”, Järvinen toteaa. 
 
 
Myös Kangasniemellä vapaa-ajan kohteita on mennyt koko maan trendistä poiketen enemmän kaupaksi 2-3 edelliseen vuoteen verrattuna. Kaupatut kohteet ovat kuitenkin olleet hinnaltaan edullisempia. ”Tällä seudulla yli 200.000 euron mökeille ei ole suurta kysyntää”, Asuntoverkko-yrittäjä Jouko Ursin Kangasniemeltä kertoo. ”Rahoituksen puuttuminen näkyy myös vapaa-ajan kohteiden markkinoilla. Pankit eivät lainoita asiakkaitaan yhtä avokätisesti kuin ennen, joten kaupat saattavat jäädä syntymättä, kun asiakkaalle ei myönnetä lainaa.”
 
Tiedotteessa on käytetty lähteenä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelua, johon tilastoidaan Suomen suurimpien välitysalan toimijoiden tekemät kaupat.